Onze server ondersteunen 2 verschillende PHP-versie (de hoogste versie van PHP5 en de hoogste versie van PHP7). Omdat nog niet alle systemen compatible zijn met PHP7 hebben wij ervoor gekozen om PHP5 als standaard instelling te gebruiken.
Op 25 april kwam versie 3.7 van het Joomla! CMS uit. Nadat de upgrade op een website was gedaan verscheen het advies om gebruik te maken van een hogere PHP versie.
In principe kunnen gebruikers van onze hostingomgeving dit zelf aanpassen. De instructie hiervoor staat beschreven in onze FAQ - Hosting Algemeen. Klanten die hun website elders hosten zullen te raden moeten gaan bij hun desbetreffende hostingpartij.
Waarom zouden we dat eigen willen?
PHP versie 7 biedt vele voordelen. Een compleet overzicht (voor de techneuten) is te vinden op de website van PHP. De belangrijkste willen wij echter wel toelichten:
- Meer snelheid
Dat snelheid belangrijk is voor websites weten we allemaal, maar dat we deze snelheid gemakkelijk kunnen verdubbelen, dat wisten velen van jullie misschien nog niet. Wanneer een website helemaal klaar is voor PHP7 dan is het raadzaam om dit ook als zodanig te configureren. PHP is grotendeels herschreven en hierdoor zijn heel veel zaken zo drastisch aangepakt dat het ervoor heeft gezorgd dat het verdubbelen van de snelheid geen uitzondering is.
Bij onze vrienden van Gavick hebben ze uitgebreide testen uitgevoerd en deze ook beschreven in een artikel op hun website. - Minder geheugen gebruik
De kern van de snelheidswinst in PHP 7 zit in de manier waarop het met geheugen omgaat. Doordat de basiscode in PHP 7 is geherstructureerd gebruik je maar liefst 50% minder geheugen bij het uitvoeren van scripts. Naast een boost in snelheid zorgt dit er ook voor dat je website een boel meer gelijktijdige bezoekers aankan, met dezelfde snelheid. - Verbeterde founafhandeling
Naast de geheugen- en snelheidsverbeteringen heeft PHP 7 een ander belangrijk pluspunt voor developers. Waar PHP 5 een taak abrupt stopt bij een foutmelding kan bij PHP 7 gebruik worden gemaakt van een uitzonderingsregel door try … catch te gebruiken. Hierdoor kunnen foutmeldingen ondervangen worden met een specifieke taak, in de hoop dat de het script dan toch uitgevoerd kan worden. Dit biedt programmeurs veel flexibiliteit in het schrijven van hun scripts en in het begrijpen van een foutmelding. In de nieuwste PHP versie zitten er al standaard “exception” regels voor de meestvoorkomende fouten, maar developers kunnen hier ook gemakkelijk hun eigen uitzonderingen aan toevoegen.
Kan ik het gebruiken?
De meeste websites van onze klanten maken gebruik van het Joomla! CMS. Vanaf versie 3.6 kan dit CMS omgaan met PHP7. Dat wil echter nog niet zeggen dat zomaar kan worden omgeschakeld. Er worden vaak ook allelerlei uitbredingen gebruikt. Wanneer deze uitbreidingen nog niet klaar zijn voor PHP7, dan kan het voorkomen dat na omschakeling de gehele website niet meer functioneerd. Dit is dus iets wat vooraf moet worden onderzocht of door simpelweg te proberen of het werkt door PHP7 als primaire PHP versie te selecteren en te kijken of alles het nog doet zoals verwacht (maar dan sneller).